Igazítsuk az évszakok változásához az öltözetünket és a gumiabroncs-szettünket!

Beköszöntött az ősz, és én sajnos kissé felelőtlen módon viszonyultam a hűvösebb délutánokhoz. Kertészkedés közben nem öltöztem fel megfelelően, és bizony meg is hűltem kissé. Mivel lázam nem volt, és csupán a torkom kapart, gondoltam elmegyek a közeli egészségboltba és veszek gyógynövényteát magamnak, az mindig segít kilábalni az enyhe meghűlésekből.

Mielőtt beülök az autóba, természetesen mindig ellenőrzöm, hogy az autó megfelelő állapotban van -e, illetve minden alkalommal szemrevételezem a gumiabroncsok állapotát is. Ekkor vettem észre, hogy az egyik keréken egy komoly sérülés látható. Nagyon rossz minőségű úton jártunk egy nappal előtte a családdal, valószínűleg akkor történhetett, és sajnos nem vettük észre, mivel sötétben érkeztünk haza,

Így nem indulhattam el, hiszen veszélyes, ezért telefonáltam a férjemnek, aki éppen akkor indult hazafelé, így ő hozott a számomra gyógynövény teát, vitaminokat és gyümölcsöt. Amíg arra vártam, hogy a párom megérkezzem a kis egészség – csomaggal, felmentem a gumidiszkont.hu weboldalára, hogy új gumikat rendeljek. Már hosszú évek óta tőlük rendelünk, főszezonban (minden évben a március 11- május15.-ig tartó időszak és ősszel az október 10.-december 31.-ig tartó) a  futárszolgálatok “magas fokú terhelése” esetén négy vagy öt munkanap alatt tudják kiszállítani a megrendelt gumikat. Minden egyéb időpontban a délig leadott rendeléseket a következő munkanapon már lehetőségünk van átvenni, amennyiben legalább négy darab gumiabroncsot rendelünk.

Igaz, hogy csupán az egyik kerekem sérült meg, de mind a négy gumi nagyon kopottas már egy ideje, így egyébként is aktuális volt a cseréjük. Így legalább rendelek egy új téli gumi szettet és egy nyárit is. A gumidiszkont.hu pénz visszafizetési garanciát vállal, ha mégsem vagyunk elégedettek a vásárlással. Még soha nem jártam úgy, hogy ezt kénytelen legyek kihasználni, hiszen mindig meg voltam elégedve az általuk küldött termékekkel.

Nagyon hasznos infókat találunk az oldalon, például arra vonatkozóan, hogyan tudjuk csökkenteni gumijainkon az öregedési folyamatot. A szakszerű tárolás elsődleges szempont e téren. A gumi helyzetét leszerelés alkalmával érdemes megjelölni egy krétával, és ráírni például a bal első kerékre, hogy BE.  A gumikat hűvös, száraz és sötét helyen tároljuk, ahol mentesülnek minden UV sugárzástól. Több hónapig tartó tárolás esetén a gumiabroncsok nyomását érdemes csökkenteni a felére és jól tesszük, ha ellenőrizzük rendszeresen az állapotukat.

Miután kereket cseréltettünk, az első megtett 50 km után a csavarokat újra kell feszíteni. Az egymással átlósan elhelyezkedő kerékanyákat, illetve a csavarokat húzzuk meg egymás után. Figyeljünk oda a gyártók által megadott meghúzási nyomatékokra. A kézzel történő, úgymond érzés szerinti meghúzás nem nevezhető kellő módon biztonságosnak, ezért érdemes nyomatékkulcsot használni, hogy valóban biztonságos legyen a végeredmény.

Beletettem a bevásárlókosaramba a termékeket, és megrendeltem a gumikat a gumidiszkont.hu-ról. Viszonylag gyorsan ideértek annak ellenére, hogy már elkezdődött a szezon. A közeli gumiszervizbe már előre időpontot foglaltunk, így minden gördülékenyen zajlott. Közeleg a tél, a téli gumik felkerültek az autóra, így biztonságban tudhatom a családomat.

Mindenképpen vigyázzunk egymásra az utakon, és vigyázzunk magunkra is!