Én minden családi házra napelemet tennék, ha lehetne

Napelem rendszer családi házra 2021-ben – ez volt sokáig a szlogenem az idei évet illetően. Aztán a legnagyobb szerencsémre már valósággá vált a dolog és újra visszazökkenhettem abba a világba, amikor csak a gyógynövényeimnek élek. Tudjátok, szerintem tényleg nagyon fontos dolog az, hogy ahol csak lehet éljünk a természet adta káprázatos lehetőségekkel és ne próbáljuk meg ezeket a kincseket jól használni, nem pedig kihasználni. Ezért is igyekszem annyi gyógynövényt beiktatni a hétköznapi életembe és úgy alakítani a dolgokat, hogy minden más területen is dominálhasson az életemben az, hogy a környezet nagy barátja vagyok. Minden olyan panaszra, amit jól be tudok azonosítani, első körben csak valamilyen gyógynövényt használok megoldásként. Az esetek legnagyobb százalékában működik is, ami szuper érzés. Ilyenkor is azt érzem, hogy bizony lehet támaszkodni a természetre és arra a hatalmas erőre, amit hordoz magában.

Valahogy így jutottam el oda is, hogy szeretnék arra a hatalmas erőre is támaszkodni az életemben, ami a Napból származik. Ezt pedig sok más emberhez hasonlóan én is abban a formában gondoltam megvalósítani, hogy egy napelemes rendszert telepíttetek a házra. Ezzel együtt teszek jót saját magamnak és a környezetnek is, hiszen úgy állok át a megújuló energiaforrások adta ingyenes zöld energia lehetőségére, hogy közben meg az én villanyszámlám is gyakorlatilag megszűnik létezni. Szerintem ez egy mesteri kombináció és amikor az embernek lehetősége adódik rá, akkor élni is kell vele.

Az, hogy felkerült a Napelem rendszer családi házra 2021-ben annak is köszönhető, hogy rátaláltam a napelemrendszer.info weboldalra. Itt első körben nagyon sok hasznos infót tudtam meg magáról erről a napelemes témakörről, miértekről, hogyanokról, árakról és minden másról. Másrészt pedig rajtuk keresztül kértem árajánlatot és végül rendeltem is meg a napelemeket a házra.

Sokat segített a döntésem meghozatalában az a táblázat, amit az előbb említett weboldalon találtam. Ebben a táblázatban arról lehet informálódni, hogy egy bizonyos energiafelhasználás mellett nagyjából mennyi idő alatt térülhet meg a napelembe invesztált összeg. Persze egy egy olyan dolog, ami dinamikusan változhat egyrészt annak függvényében, hogy ki mekkora és milyen rendszert telepít és ahhoz milyen felhasználói szokások társulnak, másrészt, hogy az évek alatt hogyan módosulnak ezek a felhasználói szokások. De összességében mégis nagyon jó képet adott arra ez a kalkuláció, hogy körülbelül mivel lehet saccolni. Egy meglehetősen átlagos fogyasztást és méretű rendszert alapul véve azt lehet mondani, hogy egy kb. 2 milliós befektetés nagyjából 10 év alatt térülhet meg. Ez elsőre talán kicsit soknak tűnhet, azonban azt is el lehet mondani hozzá, hogy egy napelemes rendszert azért 20-25 évre terveznek alsó hangon. Ehhez mérten a 10 év már egyáltalán nem tűnik olyan barátságtalannak, főleg úgy, hogyha azt is hozzá tesszük, hogy milyen hosszú garanciát biztosítanak egy-egy ilyen berendezésre.

Persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyen márkájú napelemet választunk, ahogyan az sem, hogy milyen invertert veszünk hozzá. Mindkét dolog jelentősen befolyásolhatja az árat, így meg aztán nyilvánvaló módon a ráfordítandó összeget is, ami pedig a megtérülést is kitolhatja. De természetesen a konkrét árajánlat függvényében már bőven lehet készíteni egy kalkulációt arra vonatkozólag, hogy a saját esetünkben hogyan is fog lezajlani a megtérülés kérdése. Erre meg már egyértelműen lehet döntést hozni arról, hogy akarjuk-e a napelemeket, vagy sem.

Én végül úgy döntöttem, ahogy azt már említettem, hogy szeretném, hogy legyen ilyen fejlesztés az otthonomban. Azóta is úgy érzem, hogy az egyik legjobb döntésem volt, hogy ebbe beleugrottam és hogy felkerült a Napelem rendszer családi házra 2021-ben. Ha mást nem, egy zöldebb jövő jegyében éljetek ti is a lehetőséggel és ha tudtok, keressetek valami klassz pályázatot, mert sokszor nagyon komoly támogatást lehet ezekre a fejlesztésekre szerezni.

Napelem rendszer családi házra 2021-ben